با این غذاها سیزدهبدر بهتری داشته باشید تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۱۸ روز سیزده بدر یکی از روزهایی است که بسیاری از خانواده ها کنار هم جمع می شوند و به دامن طبیعت می روند تا شاد باشند و یک غذای دور همی بخورند در این مطلب به همه خوراکی هایی […]
صدای جیغ و فریاد و سیخ و پاکت ذغال در کنار نوای رودخانه و صدای طبیعت از زیبایی های روز سیزده به در است. برخی خانواده هااز روز ۱۲ فرودین و برخی دیگر دقیقا روز ۱۳ را در طبیعت می گذرانند و لحظات خوشی را تجربه می کنند که البته مهمترین بخش این روز خوب، یک ناهار مفصل با تمام مخلفات است.
در این روز غذاهای سنتی و یا غذاهای آماده خورده می شود و به طور کلی غذاها به دو دسته تبدیل می شوند. دسته اول در خانه پخت شده و سپس به طبیعت برده می شود و دسته دیگر در همان طبیعت و با حال و هوای خاصی پخته می شود. در این مطلب به همه خوراکی هایی که باید در این روز به همراه داشته باشید اشاره ای می کنیم.
خوراکی های خانگی
این دسته از خوراکی ها بسیار سخت هستند و پخت آن ها در خانه راحت تر است، چرا که به وسایل و زمان بسیار زیادی نیاز دارد. این دسته از خوراکی ها به درد آن خانواده هایی می خورد که قصد دارند ساعت ۱۱ از خانه خارج شوند و دیگر زمانی برای درست کردن غذا ندارند و می توانند ناهار خود را در خانه و از شب قبل آماده کنند.
لوبیاپلو
برنج اعلا ۴ پیمانه
گوشت خورشتی بدون چربی ۳۰۰ گرم
لوبیای سبز تازه ۳۰۰ گرم
پیاز داغ طلایی و ریز دو قاشق
رب گوجه ،ادویه ، نمک ، زردچوبه ،دارچین و زعفران به مقدار کافی
روغن به میزان لازم
سیب زمینی برای ته دیگ به مقدار کافی
برنج را پاک کرده با آب و نمک خیس می کنیم و کنار میگذاریم ، گوشت را به قطعات کوچک خرد کرده با لوبیای ریز خرد شده تفت میدهیم و سپس پیاز داغ را که از پیش آماده کرده بودیم به همراه دو قاشق رب و نمک و زردچوبه اضافه کرده و میگذاریم تا به آرامی بپزد .
نکته ی مهم برای معطر شدن لوبیا پلو اینه که ادویه ی مخصوص پلو و دارچین و زعفران را فقط باید موقعی در مایه ی غذا بریزید که تا حدودی سرد شده باشد در غیر این صورت حرارت باعث از بین رفتن عطر ادویه ها و تلخ شدن غذا میشود . پس مایه ی لوبیا پلو که پخت در ظرف را بر میداریم که این نکته ی آخر رمز خوشرنگ شدن خورشتها هم هست، در ظرف را بر میداریم و صبر می کنیم تا کمی سرد شده سپس یک قاشق چایخوری دارچین و یک قاشق ادویه و نصف قاشق زعفران اعلا را اضافه می کنیم و هم میزنیم.
در مرحله ی بعدی آب برنج را جوش آورده بعد از آبکش کردن ته قابلمه را با سیب زمینی حلقه شده ی میپوشانیم و بعد حدود دو سوم برنج را ریخته سپس مایه ی لوبیا پلو را در وسط گودالی که با کفگیر از برنج درست کرده ایم ریخته و بقیه ی برنج را میریزیم و پلو را دم میکنیم .
غذا که حاضر شد مقداری روغن داغ کرده روی برنج میدهیم و آن را با سالاد شیرازی و سبزی خوردن و کمی ترشی به همراه کسانی که دوستشان داریم نوش جان میکنیم .
ساندویچ الویه
سینه مرغ متوسط یک عدد
سیب زمینی ۷۵۰ گرم
خیار شور ۲۰۰ گرم
نخود سبز یک قوطی
تخم مرغ آب پزشده سفت ۴ عدد
هویج آب پز ۲ عدد
پیاز متوسط ۱ عدد
خامه نصف فنجان
سس مایونز ۲ فنجان
سرکه یا آبلیمو ۴ قاشق سوپخوری
روغن زیتون ۲ قاشق سوپخوری
نمک و فلفل به مقدار دلخواه
طرز تهیه :
سینه مرغ را با پیاز، هویج، ۲ قاشق آبلیمو، کمی نمک و یک لیوان آب می گذاریم که پخته شود و آب آن کاملاً کشیده شود. سیب زمینی را بعد از آب پزشدن پوست گرفته، خیلی ریز خرد می کنیم. استخوانهای مرغ را جدا کرده و گوشت آن را خرد می کنیم.
پلو یونانی
مرغ پخته و خردشده= یک پیمانه
فلفل دلمهای سبز و قرمز= یک پیمانه
آب مرغ =دو لیتر
نخود پخته شده= ۲۵۰ گرم
روغن= ۱۵۰ گرم
ذرت= ۲۵۰ گرم
پیاز =دو عدد
زعفران دمکرده= نصف پیمانه
قارچ پخته شده= یک پیمانه
نمک و فلفل= به میزان لازم
کره=۱۰۰ گرم
طرز تهیه:
پیاز را خلال کرده و با روغن سرخ میکنیم. برنج خیس شده را با پیاز تفت میدهیم. آب مرغ، زعفران، نمک و فلفل را داخل برنج میریزیم و با حرارت ملایم میپزیم، زمانی که آب آن کشیده شد دمکنی را روی برنج میگذاریم تا به مدت یک ساعت دم بکشد بعد از دم کشیدن کلیه مواد را به آن اضافه کرده، کره آب شده را روی برنج می ریزیم.
غذاهای دل طبیعت
غذاهایی که در دل طبیعت درست می شوند معمولا آسان و با همکاری گروهی هستند و فضای شادی را برای خانواده ها ایجاد می کنند. این غذا معمولا کباب های متفاوت هستند که البته قبلا در خانه باید برنج آن ها پخته شود تا مشکلی پیش نیاید. شاید آموزش پخت کباب ها را بلد باشید اما مرور آن ها به مانند حرفه ای ها خالی از لطف نیست.
کباب کوبیده
گوشت چرخ کرده:یک کیلوگرم گوشت گوسفندی و یا ترکیبی از گوشت گوساله و گوسفندی ( به نسبت ۵۰%)
پیاز: ۳۰۰ گرم یا یک عدد پیاز بزرگ برای هر کیلو گوشت
زعفران ساییده شده: یک قاشق چایخوری
نمک و فلفل؛ به مقدار کافی
نکاتی به هنگام خرید گوشت مورد نیاز:
۱* مناسب ترین گوشت برای پخت کباب کوبیده، گوشت قلوه گاه (گوشت بین دنده ها) گوسفند است. در صورت تمایل به استفاده از گوشت گوساله بهتر است راسته را انتخاب کنید که چربی کمتری دارد چرا که چربی مورد نیاز توسط گوشت گوسفندی تامین می شود. پخت کباب کوبیده با گوشت گوساله بهتنهایی امکان ندارد زیرا گوشت گوساله فاقد چربی لازم است. البته استفاده از قسمتهای خیلی چرب گوشت گوسفند نیز برای پخت کباب کوبیده و سلامتی شما مناسب نیست.
۲* گوشت خریداری شده باید حتما چندین بار (دست کم ۴ بار) چرخ شود. این کار به ورز داده شدن گوشت کمک کرده و از متلاشی شدن کباب شما جلوگیری می کند.
روش آماده سازی و عمل آوری:
۱* ابتدا کاسه بزرگی آماده کرده و پیازها را پس از پوست کندن و شستن با رنده ریز در آن رنده کنید.
نکته۱: مقدار پیاز نباید زیاد باشد چراکه گوشت را آبدار کرده و موجب ریختن آن به هنگام پخت می شود و دیگر اینکه کباب را شیرین و بد مزه می کند.
نکته ۲: حتما پیاز رنده شده را با دست بچلانید و آب اضافی آن را خالی کنید.
۲* گوشت چرخ کرده را همراه با نمک و فلفل به پیاز رنده شده اضافه کنید.
نکته: افزودن فلفل تنها برای گرفتن بوی بد گوشت است و نباید موجب تند شدن غذای شما شود.
۳* زعفران ساییده شده را نیز در کمی آبجوش حل کرده و در این مخلوط گوشتی بریزید و با دستتان مواد را خوب ورز دهید تا مایه کباب حالت چسبنده پیدا کند. همانطور که گفته شد این چسبندگی راز موفقیت شما در پخت این کباب است بنابراین گوشت را آنقدر ورز دهید که بتوانید با یک حرکت همه آن را از داخل ظرف بلند کنید و گوشت جدا نشده و نریزد. سپس مخلوط گوشتی را به مدت ۲ تا ۳ ساعت در یخچال و یا بیرون از آن قرار دهید تا اصطلاحا عمل آید.
به سیخ کشیدن کباب ها:
۱* برای سیخ کردن کباب هم باید توجه داشته باشید که از سیخ های پهن برای پخت این کباب باید استفاده کنید.
۲* قبل از اینکه شروع به کار کنید هم مقدماتی لازم است. ابتدا در کاسه کوچکی مقداری آب سرد بریزید و کنار دستتان قرار دهید. حالا پیش از برداشتن مایه کباب دستتان را در آب خیس کرده، یک مشت از مایه را بردارید و به شکل دوک درآورید؛ سپس همانطور که مواد در دست راستتان قرار دارد، سیخ را روی مایه دوکی بگذارید و شروع به پوشاندن سطح سیخ با مایه کباب کنید.
در پایان دوباره دستتان را در آب سرد فرو کنید و روی سیخ فشار دهید تا اثر انگشتان شما بر گوشت باقی بماند. حالا ابتدا و انتهای کباب را به سیخ بچسبانید و کناری بگذارید. همین کار را درباره همه مواد و سیخها انجام دهید.
نحوه پخت:
اکنون آتش را بر پا کرده، سیخها را روی آن قرار دهید. دقت کنید که اگر آتش را توسط ذغال و هیزم دایر کرده اید باید صبر کنید تا شعله آن فروکش کرده و تنها ذغال گداخته در منقل شما وجود داشته باشد. این برای این است که در صورتی که از مواد اشتعال زایی همچون نفت استفاده کرده باشید، بوی آن از بین رفته و غذای شما بد بو نشود و یا اینکه دوده هیزم و یا ذغال شما به طور کامل سوخته باشد و بر روی غذای شما ننشیند.
سپس سیخ های کباب را روی آتش بچینید. فقط به خاطر داشته باشید که ابتدا باید سیخ ها را مرتب و با دقت به دفعات بچرخانید تا گوشت خودش را بگیرد؛ وگرنه به دلیل خام بودن یک طرف کباب و سفت شده طرف دیگر کباب متلاشی شده و بر روی آتش می ریزد. وقتی گوشت کمی برشته شد، دیگر باد زدن لازم نیست.
نکته: با وجود اینکه طبق این دستور دیگر نباید نگران ریختن کباب باشید ولی برای اطمینان بیشتر یکی دو تخممرغ به مایه کباب اضافه کنید.
جوجه کباب زعفرانی
مرغ ۱ عدد
پیاز ۲ عدد
آب لیمو ۱ لیوان
زعفران به میزان لازم
نمک به میزان لازم
طرز تهیه :
تکه های مرغ را از شب قبل در پیاز رنده شده و آبلیمو و زعفران قرار دهید . موقع به سیخ کشیدن گوشت سعی کنید که تکه های سینه را که پخت کمتری لازم دارد با هم و تکه های ران را جدا وبا هم به سیخ بکشید وبا حرارت کم مرغ را کباب کنید .
خوراکی هایی که نباید فراموش کنید
در میان خوراکی های ساده ای که می توانید در طبیعت و یا در خانه درست کنید خوراکی هایی نیز هستند که هرگز نباید فراموش کنید. این خوراکی ها از قدیم برای روز سیزده به در استفاده می شده اند.
آش رشته
رشته مخصوص آش ۴۰۰گرم
سبزی آش تره – جعفری – اسفناج – شوید – گشنیز ۱ کیلو
نخود و لوبیا و عدس مجموﻋﺄ به مقدار مساوی ۴۵۰ گرم
نعناع خشک ۴ قاشق یا نعناع تازه ۲۰۰ گرم
پیاز متوسط ۴ عدد
کشک ساییده غلیظ ۲ لیوان
آرد ۲ قاشق
روغن به میزان لازم
نمک و فلفل به مقدار کافی
طرز تهیه:
نکات مورد توجه:
۱) اگر کشک به آش می زنید نمک نریزید و اگر دوغ می ریزید به میزان لازم نمک بزنید.
۲) برای خوش رنگ شدن رشته آش، زردچوبه را همراه پیاز داغ به آش بیفزایید.
۳) آشی که می خواهید دوغ بزنید سفت برداشته و اگر کشک می زنید شل تر بردارید.
۴) اگر اسفناج در بازار نیست از برگ چغندر استفاده کنید.
۵) نعنا داغ را با روغن مایع تهیه نکنید چون وا می رود.
۶) برای تهیه کشک زرد، کشک را با زعفران و آب بجوشانید.
۷) تزیین کشک را با کیسه فریزر مثلثی شکل انجام دهید.
۸) آش را می توانید با کشک زرد و سفید، نعنا داغ و لوبیا چیتی تزیین کنید.
کاهو سکنجبن
• شکر ۳ کیلو
• نعناع ۲ کیلو
• سرکه ۰٫۵ تا ۱ پیمانه
• گلاب کمی
شکر را با آب به اندازه کافی میجوشانیم و صاف میکنیم. نعناع را پاک کرده و میشوییم. نعناع را ۳ تا ۴ دسته میکنیم و با نخ یا چوب میبندیم. سپس داخل شکر آب ریخته آنقدر بجوشانید تا به قوام آید. سرکه و گلاب را اضافه کرده بگذارید کمی بجوشد. هر گاه با کفگیر مایع را برداشته ریختیم مایع در لبه کفگیر نیم دایره جمع شود و وسطش شکاف بخورد، سکنجبین آماده است.
منبع:صبحانه
عالی بود *popcorm*