خاطره انگیزها – بیستم مهرماه سال نود چهل ، پنجاه سال پیش ، در این موقع از سال ، فعالیت کارگاههای شیره پزی به شهر میمه رونق خاصی می بخشید. موستان ، جان خود را به زندگی با صفا و بی ریای مردمی که از بام تا شام ، با عرق جبین ، تیمارش کرده بودند […]
خاطره انگیزها – بیستم مهرماه سال نود
چهل ، پنجاه سال پیش ، در این موقع از سال ، فعالیت کارگاههای شیره پزی به شهر میمه رونق خاصی می بخشید. موستان ، جان خود را به زندگی با صفا و بی ریای مردمی که از بام تا شام ، با عرق جبین ، تیمارش کرده بودند ، تقدیم می کرد.
قبل از آن ، انگورهای بهتر ، بندآویز سقف خانه های قدیمی می شد تا بخشکد و زندگی را برویاند. کشمش ، در جیبهای بزرگ لباس سنتی آنروز میمه که ” قوا ” به ضم قاف یا قبایش می گفتند و اندازه ای در مایه ی کیسه برنجهای امروزی داشت ، دوپینگ پایمردی پای مردانی بود که بی مدد گاو آهن زمین را تا عمق خاک مغذی اش زیر و رو می کردند. هنوزم ز خردی به خاطر در است که پدر بزرگ و عمو حسینعلی و عمو غلامحسین و عمو مرتضی که عمده مالکان شهر هم محسوب می شدند با خانمهای کدبانویشان ، روزهای سرد پاییزی را چگونه با چراغ صمیمیت و محبت خود گرم می کردند و شیره پزی هایشان چه انس و الفتی را بین در و همسایه به ارمغان می آورد. این خانمها رانندگی نمی کردند ولی مدیران واقعی خانواده بودند. حتما می شد در کارت دعوت عروسی اسم این خانم ها را ، بدون انگشت اتهام فمنیست شدن ، زودتر از مردانشان نوشت. این روزها ، یا همه چیز از رونق افتاده است یا به قول شهریار ، ولی به چشم من آن عینک جوانی نیست. خیلی می شود نوشت ولی وقت بامدادی من کم است.اصلا آدم با نوستالژی به اندازه ی یک ابر دلش می گیرد. دیروز دوست عزیزم آقای ساربان با پیشنهاد خودش از یک کارگاه شیره پزی تصاویری تهیه کرد که دیدن آنها مملو از لطف است.
خانه های متمولین آن روزگار هنوز هم اسباب بزرگی را حفظ می کنند. خانه ی مرحوم میرزا عبدالله متقی از همان خانه هاست. تلاش برای نگهداری جلوه هایی از زندگیهای سنتی شهروندان امروزی ، کوششی برای آشتی دادن سنت و مدرنیته هم محسوب می شود.
زندگی با همه ی سختی های معیشت مردانه ی آن روزها ، به شیرینی دوشاب بود و به زلالی آن.
جوان ترها نه تنها از تجربه ی جهان دیده ها مستغنی نیستند که بی کمک آنها که فوت های اصلی کوزه گری را بلدند یا دوشابشان خیلی رقیق می شود و یا خیلی غلیظ !!
مردان عیال پرستی هم وجود دارند که علاوه بر انگور مالی که تخصصی مردان است ، قسمتی از کارهای زنان را نیز عهده دار می شوند.
و حتما با احساس مسرت ، به حاصل ” کد یمین ” خود نگاه می کنند.
در گوشه ای از این عمارت قدیمی ، دامداری مختصری هم با لوازم مختلف آن وجود دارد . با ورود عکاس صبح میمه آثار نگرانی از جهت نگاه این زبان بسته ها ، احساس می شود. این دوربین حاشیه های امن را به هم می زند.
و در این خانه ها رونق و صفا با هم هست. انگور هایشان شکر افشان باد!!
شیره تازه کیلویی چند؟ و از کجا تهیه کنم ؟
بذار بپزن اول ! بعد !
خدا رحمت کند مرحومه حاج خانم زمانی
عجب صفایی داشت خانه مادربزرگ و پختن شیرخدا سلامتی به بازماندگنشان دهد .مخصوصا حاج عباس متقی
با دیدن این تصاویر دلم هوای زن عمو یا (ننجون خاله خودمون )راکرد.خدا رحمتش کنه .عجب صفایی داشت .
خوراک با شیره انگور
مواد لازم ۷۰۰ گرم گوشت دنده ▪ ۵ لیوان آب گوشت ▪ یک عدد پیاز متوسط ▪ یک چهارم فنجان شیره انگور ▪ ۲ قاشق غذاخوری سرکه بالزامیک ▪ یک قاشق چایخوری آویشن ▪ یک قاشق چایخوری سس…
● مواد لازم
۷۰۰ گرم گوشت دنده
۵ لیوان آب گوشت
▪ یک عدد پیاز متوسط
▪ یک چهارم فنجان شیره انگور
۲ قاشق غذاخوری سرکه بالزامیک
▪ یک قاشق چایخوری آویشن
▪ یک قاشق چایخوری سس فلفلی
▪ یک دوم قاشق چایخوری نمک
▪ پوره سیب زمینی یا نودلز
▪ چند برگ تازه آویشن
● طرز تهیه
گوشت را درون پیاز، شیره انگور، سرکه بالزامیک و آویشن ریخته و اجازه دهید تا گوشت به آرامی بپزد.
سپس سس فلفلی را با نمک به آن اضافه کنید. اگر مواد به آرامی بپزند، گوشت پس از ۴ تا ۵ ساعت به آرامی خواهد پخت و جا خواهد افتاد و خوش طعم خواهد شد.
نودلز را در آب گوشت بپزید. می توان به جای نودلز،سیب زمینی را پخته و له کنید و در کمی روغن و ادویه تفت دهید تا به شکل پوره در آید.
در صورت تمایل می شود از کمی برنج که به صورت کته پخته شده در کنار مواد استفاده کرد. هر بشقاب را با کمی آویشن تازه تزئین کنید.
● محتویات برای هر نفر
۴۸۱ کالری
۳۶ گرم چربی
۱۳۲ میلی گرم کلسترول
۸۲۱ میلی گرم سدیم
۲۲ گرم کربوهیدرات
۱۲ گرم قند
۴۶ گرم پروتئین
۴ واحد ویتامین ث
۷ واحد کلسیم
۳۴ واحد آهن
aftab.ir
.
700 گرم گوشت دنده؟؟؟!!!!!!!!!!!
از گوشت گفتی و کردی کبابم
مواد لازم :
تخم مرغ 2 عدد
شیره انگور یک سوم لیوان{اگر شیره انگور غلیظه بهتره روی حرارت خیلی کم قرار بدید تا یه خورده رقیق بشه}
روغن مایع نصف لیوان
ماست 1 ق غ
ارد۱ و نیم لیوان
وانیل کمی
پکینگ پودر 1.نیم ق چ
رنده پوست پرتقال 1 ق غ
طرز تهیه :
تخم مرغ و شیره انگور را 2- 3 دقیقه با همزن میزنیم . بعد ماست و روغن مایع را اضافه میکنیم .
پکینگ پودر – وانیل را اضافه میکنیم . ارد را کم کم اضافه میکنیم . مایه کیک نسبتا غلیظی بدست میاد . پوست پرتقال را اضافه کرده هم میزنیم .
فنجان های مورد استفاده را چرب میکنیم و مایه کیک را تا نصف فنجان ها میریزیم .
فنجان ها را تو قابلمه گذاشته و اب را تا جایی که نصف فنجان ها رو پوشش بده میریزیم . نباید از نصف فنجان ها بالاتر بره .
در قابلمه رو دمکنی میزاریم . و به مدت 20 تا 25 دقیقه کیک ها مون رو میپزیم
همان منبع
اخبار اجتماعی – اصفهان در محاصره خشکسالی (عکس)
استاندار وقت چهار محال بختیاری در دوره دوم سفر های استانی دست پیرزنی را گرفت تا از رییس جمهور طلب آب کند و گفت که بی آبی چهار محال حاصل تخصیص آب به اصفهان است. پس از این سفر بود که مدیریت یکپارچه حوزه زاینده رود منطقه ای شد و سرآغازی شد بر شدت گرفتن خشکسالی در اصفهان.
کاهش شدید بارش های نسبت به میانگین ده ساله، اجرایی شدن پروژه های غیر کارشناسی انتقال آب و عدم توجه به قدیمیترین طومار سهمیه بندی آب (منسوب به شیخ بهایی) دست به دست هم دادند تا بحران کم آبی اصفهان هر لحظه جدی تر شود و اثرات غیر قابل جبرانی بر این استان بگذارد. آب شرب شهری در اصفهان هر روز با افت فشار و قطعی در مناطق مختلف شهر همراه است و آبیاری فضای سبز شهری یکی از معضلات جدی شهرداری شده که تنها به پساب تصفیه شده شهر وابسته است.
هرچه به سمت شرق اصفهان حرکت میکنیم روی دیگر سکه خشکسالی نمایانتر می شود. مردمی که خود را کشاورز می دانند و هر دوسال یکبار اگر آبی باشد می توانند زمین هایشان را زیر کشت ببرند. بیماری و ضعف به جان دام هایشان افتاده و زنبورهایشان جزء اولین جاندارانی بوده اند که از معرکه خشکسالی گریخته و کوچ کرده اند. اگر بتوانی اعتمادشان را جلب کنی برایت از فساد اجتماعی میگویند که حاصل از خشکسالی و بیکاری است و سخت گریبانشان را گرفته و معیشتشان را مختل کرده است. هنوز حوادث سال گذشته را که در پی انتقال آب به یزد رخ داد را از یاد نبرده اند و داغ آن اتفاقات هنوز بر چشمان کشاورزان هرند، اژیه و ورزنه نشسته است و اکثرشان به کارگری در شهرهای اطراف با دستمزد پایین رو آورده اند.
میگویند در این یکسالی که گاوخونی خشک شده است و پساب تصفیه شده اصفهان تنها میتواند نیمی از مسیر تالاب را طی کند تعداد زیادی از ساکنان منطقه به سرطان مبتلا شده اند و به تعبیر خودشان «سونامی سرطان» در شهر ها و روستاهایشان به راه افتاده است. تعداد دشت های ممنوعه در شرق و جنوب شرقی اصفهان به علت برداشت بی رویه آب های زیر زمینی به قدری زیاد شده است که دیگر آب با کیفیت از چاهی بیرون نمی آید. در منطقه «فریدن» ترک های حاصل از فرونشست زمین به شهر رسیده و ستاد بحران استان چند خانه را تخلیه کرده است.
شاید اگر شیخ بهایی دیگری بیاید بتواند با طوماری جدید مشکل مدیریت آب حوزه زاینده رود را حل کند و اصفهان را از این دوره خشکسالی نجات دهد.
بیتوته
بشینید تا بیام
اما ای شیخ این رسم جوانمردی نیست.
بگین به حاجیتون اگه میتونه طومار بنویسه و دلواپس باشه تا ببینم شما به آب می رسین یا اون به نون و نوا؟
ای شیخ حاجی سخت درگیر طومارهایش است و گرسنه از حال تشنگان خبر ندارد ما را دریاب.نگو که نمی آیی.
حمد بی حد کردگار احد
با درود و اکرام محضر ذی شرافت استاد نیکو سخن و نکو گوهر؛ عبدالرضا شیبانی
صحیفه ی حال و این شربت خانه ی سرشار از شهد نوشین گوار سخن ، نمونه ی بارز لطف طبع و عزّ نفس سخن پردازی صاحب کمال است ؛ چه سخاوتمندانه دُرّ کلام را در صدف کام نهاده و در این شربت از لب ، شِکر افشانده اید. نگارنده به شُکر این موهبت ، زیبنده ترین مراتب سپاس خود را محضر آن بُستان معرفت ابراز نموده و از حضرت حکیم ، خاضعانه برای آن گرانمایه مزید صحّت و عزّت تمنا دارد.گوهر وجودتان پاینده باد.
از لبت شربت قند ار چه رسیدست به کام
شِکر از شرم دهانت به عرق تر شده است
ای طبیب از دهن یار به عطار بگوی
برمکش قند گران را که مکرر شده است
با احترام ،
م.متقی
واااای خیلی زیبا بود
آقا رضا متقی مادر گرامیتان یادش به خیر وخدا رحمتش کنه . خونه مادرتون چه صفایی داشت . برای شادی روحش فاتحه .
آفرین . کریمیان شما همونجا پای کامپیوترت بشین وفاتحه بفرست برا مردم ومرده هاشونم خط ونشون نکش اینجوری بهتره
از لطف شما بسیار سپاسگذارم خداوند رفتگان شما را نیز قرین رحمت بفرماید.
واقعا وقتی آدم مزه شیره انگور میمه رو چشیده باشه با هیچ جا قابل مقایسه نیست.
آقای شیبانی از کامنتهایی که باعث میشه حس و حالمون عوض بشه ممنون و از نوستالژیک پروریتون متشکرم.
با سلام شیره انگور هر کیلو چهل هزارتومان است بقیمت پنیر گوسفند از قدیم عرف بوده قابل توجه اقا رضا / سپاس
مگه طلا میخوای بفروشی که کیلویی 40 هزار تومن؟
نکنه سنگهاتم همیجنوری قیمت میزاری روش؟
عزیزم شیره داریم تا شیره بستگی داره کامنتو کی نوشته باشه
واقعا که دولت دکتر احمدی نژاد کاری کرد به مملکت که ترکمنچای را باید سرمه چشمان تاریخ این مملکت کرد از کاهش دستوری نرخ سود بانکی به بهانه کمک به تولید تا جراحی اقتصادی و تورم بالای چهل درصدی تا روغن اب و بنزین سرطان نزا به خورد مردم دادن تا منزوی کردن ایران از لحاظ سیاست خارجی تا مباحث زیانباری که بر علیه استان اصفهان که همیشه به عنوان یک استان برخوردار اخرین مسیر سفر های استانی بود و سنگین کردن کفه ترازو به سمت چهار محال و بختیاری که هنوز هم خیلی از نهادهای اداری و مردمش وابسته به استان اصفهان است و تحریم های را کاغذ پاره خواندنها و اب در اسیاب دشمنان قسم خورده ایران ریختنها و بگم بگم کردنها در مناظرات زنده تلوزیونی و صحن علنی مجلس و……
اقای عادل چرابرخلاف اسمتان بی انصافی کردیدونیمه پرلیوان راندیدیدهردولتی ضعف وقوت هایی داردمنفی نگرنباشیدالبته این نظرشماست وایرادی هم ندارد چونکه هرکه به قدرفهمش فهمیدمدعارا
خطاب به اقای هاشمی بایدبگویماقای عادل قدریدرصحبت کردن مبالغه می کندیادم می ایدسرکلاس پیش ریاضی برای مامیگفت ماهندوانه می کاشتیم به اندازه این میز…دراینجاهم مبالغه کرده است خداکندتاریخ راتحریف نکند
با نظرات عادل موافقم
هاشمی میشه درباره نیمه پر لیوان یکم توضیح بده تا هم ما متوجه بشویم هم دانشجو؟
غنای 20 درصد اورانیوم واستفاده از ان در مصارف مختلف که متاسفانه اکنون همه ی انها اکسید وبلا اثر شده فکر می کنید چند دانشمند هسته ای شاید مسافر کش شوند شاید هم به کشورهای دیگر بروند . – ایجاد و توسعه ی راههای مواصلاتی برای دیدن انها پیشنهاد یک مسافرت یک هفته ای در تابستان را داریم ..- مسکن مهر انچه تحویل نشده بود تعطیل شد و سرمایه های مردم به باد رفت و – فرستادن موجود زنده به فضا که اگر ادامه می یافت اکنون چه پیشرفتی حاصل شده بود – تدوین قانون یارانه ها بسیاری از خانواده ها از این طریق امرار معاش می کنند – بیمه ی همگانی که ادامه اش در این دولت تحقق یافت ….. استاد محترم غارغ از هر گونه جبهه گیری سیاسی کمی به اطراف بنگرید و نیمه ی پر لیوان را ببینید بعد قضاوت کنید ..