ساليان متمادي است كه مردم منطقه تاكستان اقدام به پختن شيره انگور مي نمايند كه در زماني مهمترين غذاي مردم منطقه محسوب مي شد در واقع شيره” غذايي پرانرژي براي كشاورزان با آن همه فعاليت فيزيكي سنگين بود كه متاسفانه اين منبع انرژي مهم براي انسان در حقيقت از جيره غذايي و سبد مصرفي خانواده […]
ساليان متمادي است كه مردم منطقه تاكستان اقدام به پختن شيره انگور مي نمايند كه در زماني مهمترين غذاي مردم منطقه محسوب مي شد در واقع شيره” غذايي پرانرژي براي كشاورزان با آن همه فعاليت فيزيكي سنگين بود كه متاسفانه اين منبع انرژي مهم براي انسان در حقيقت از جيره غذايي و سبد مصرفي خانواده ها خارج شده است ؛
اما شيره انگور يا دوشاب يكي از فرآورده هاي مفيد انگور بوده كه از ارقام مختلف انگور قابل درست كردن مي باشد به همين منظور داراي طعم ها ورنگهاي متنوعي است.
شیره انگور یک تامین کننده بسیار خوب انرژی و برای کم خونی ها مخصوصا کم خونی ناشی ار فقر آهن بسیار مفید است.
مراحل كار:
در اينجا بطور مختصر طرز تهيه دوشاب يا شيره انگور را توضيح ميدهيم:
پس از چيدن انگور و دست چين نمودن آنها و جدا كردن انگور هاي سالم از انگورهاي بيمار و آفت زده بهتر است كليه انگور ها را در داخل يك گوني ريخته و درب گوني را بسته درداخل حوض يا محيطي مناسب شروع به له كردن انگورها نماييم.
در صورت خروج آب انگور يك آبكش ريز جلوي آن قرارداده تا در صورت خروج حبه انگور آنها را گرفته و مجدد براي آبگيري به داخل گوني بريزيم پس از كسب اطمينان از اينكه آب انگور به طور كامل خارج شده است ؛
شيرابه را در داخل بشكه اي يا ظروف با دهانه تنگ و ارتفاع بلندريخته كه براي هر 3جعبه انگور (معادل 60كيلو) يا حدودا 50ليتر شيرابه حدود 2 كيلو خاك سفيد مخصوص شيرابه و يا خاك قرمز (رس) مي ريزيم وخوب هم مي زنيم تا كاملا در شيرابه حل شود كه دليل استفاده از خاك گرفتن خلط هاي موجود در شيرابه است.
همچنين خاك سفيد یا خاک شیره (نوعی خاک آهکی زرد) یا گرد شیره سبب شفاف شدن دوشاب مي شود.لذا بايد حدود 10الي 12 ساعت به همان شكل بماند تااصطلاحا صاف شود.
بعد از سپري شدن زمان مذكور خلطي موجود در شيرابه ته نشين شده و آب صاف آن در بالاي ظرف مي ماند دراين زمان به آرامي آب انگور را از بالاي ظرف برداشته و به ديگ منتقل مي كنيم كه براي هر 20ليتر شيرابه ؛ يك سفيده تخم مرغ را به آن اضافه مي كنيم .
علت استفاده از سفيده تخم مرغ براي خوب كف كردن در هنگام جوشيدن است زيرا هرچه درزمان جوشيدن بهتروبيشتر كف كند شيره شفاف تري به دست مي آيد .
شعله اجاق گاز در اوايل بايد بالا باشد تا آب انگور زود به جوش آيد بعد از جوشيدن خودبه خود كف هايي به رنگ گردوخاك بالا مي آيد كه آنهارا با كفگير آرام برمي داريم تا زماني كه كفهاي چرك تمام شود .
بعد از اين مرحله كفهاي سفيد و تميزي ايجاد مي شودكه اين كفها را نيز برداشته تا زماني كه ديگر هيچ كفي ايجاد نشود بعد از اين مرحله شيره زرد رنگ يا قرمزي ظاهرمي شود كه نياز به مراقبت بيشتري دارد تا ته نگيرد واصطلاحا نسوزد امااين مرحله نياززيادي به هم زدن ندارد و بعداز 1-2 ساعت جوشيدن شيره ما آماده مي شود.
براي تست كردن كمي از آن رادر پياله ريخته وبعداز سرد شدن در صورت كش آمدن كه اصطلاحا قوام آمدن نام دارد شيره كاملا آماده شده است.
قابل ذكر است اگر بيش از حد جوشيده شود شيره سفت شده و اصطلاحا از حد خود رد شده است .
عالی بود،قبل از اتمام کار کمی از شیره رو به دلخواه بردارید مقداری نشاسته بریزید هم بزنید تا قوام بیاد ،کمی مغز گردو بهش اضافه کنید هم بزنید وقبل از سرد شدن توی ظرفی که از قبل تهشو چرب کردید یا آرد ریختید یا کاغذ روغنی گذاشتید بریزید و پس از سرد شدن برش بزنید،،،حالا با یه چای دبش میل کنید،،،نوش جان
با سلام خوب بود اما کاشکی به جای کلمه ی خلط از کلمه ی لعاب استفاده کرده بودید.
خوب بود چندساله شیره درست میکنیم تاحالاسفیده تخم مرغ رونشنیده بون.یه سوال ماشیره مون تموم شده بوداز روستاخریدیم یه دبه ش خیلی کف داره دویاره جوشوندم کفشوبرداشتم شیره پارساله خراب شده؟
سلام…اون شیره سفیدست ک با تخم مرع درست میکنن..اینقدر باید هم بزنیم تا سفید بشه ک تو بازار زیاده….
بدون هم خاک ریختن هم میشه درست کرد بریزید داخل پارچه صاف کنید بعد ته شو داخل پارچه گره بزنید یک جا آویزان کنید تا چکه چکه کند
خاک نریزید خوب نیست خاکم که نمشه خورد بالاخره اندکی از خاک در آب انگور مخلوط خواهد شد
موفق باشید
باسلام اگه خاک نزنید حرام میشه
عزیز جان لطفاً به رساله رجوع کن مطهرات ۱۱ تا هستند
آب
زمین
آفتاب
استحاله
انتقال
اسلام
تبعیت
برطرف شدن نجاست
استبراء حیوان نجاستخوار
ثلثان شدن
غایب شدن مسلمان
مطهر و پاک کننده ای به اسم خاک نداریم شما از کجا در اوردید؟؟؟؟؟؟
البته تقصیری هم ندارید تقصیر روحانیت است که احکام شرعی را برای مردم نمی گویند
شما درکدام جلسات شرکت کرده اید که احکام گفته نشده ضمنا یاد گرفتن احکام مورد نیاز روزانه وداشتن مرجع تقلید ورساله او وظیفه واجب وشخصی افراد است احکام فصل برداشت انگور را در همین سایت جستجو کنید یا در وبلاگ یا زهرا
ریختن خاک یک فعل وانفعال شیمیایی است ربطی به احکام ندارد مربای انگور را بدون خاک میپزند در گوگل جستجوکنید اب انگور اگر به جوش بیاید خوردن ان حرام است با ید انقر حرارت ببیند تا یک سوم ان باقی بماند بعد ازان خوردنش مباح است
عجب فتوای جدیده؟؟؟؟ کی فرموده؟؟؟؟؟
آقا یا خانم محترم لطفاً اندکی مطالعه بفرمائید و دنبال خرافات نباشید آب انگور که به جوش آمد نجس و خوردن آن حرام است وقتی دو سوم آن بخار شد پاک و حلال می شود و انگورهایی که در دبه می ریزند و خود به خود به جوش می آید هم وقتی تبدیل به سرکه شدند پاک می شوند و خاک ریختن و نریختن اثری در پاکی و حلالی ندارد ودر ضمن خوردن خاک حرام است فقط اندک کمی از تربت سید الشهدا را می توان به نیت شفا خورد بقیه خاکها خوردنشون حرامه و شما نباید در آب انگور ها خاک بریزید درسته که خدا ته نشین شده و دور می ریزید و لی ذراتی از آن با آب انگور مخلوط می گردد
اِن شاء الله موفق باشید و مطالبی دینی را مطالعه بفرمائید
واقعا قربونت برم چ خوب گفتی…سالها ب مادرم میگم این خاک و نریز ولی گوش نمیده خودم شیره انگور درست میکنم بدون خاک
یکی از دلایلی که باعث خاص شدن شیره میمه و مناطق مشابه شده استفاده از همین خاک برای زلال شدن و خوش طعم شدنش هست، به جد میشه گفت شیره انگور میمه رو جای دیگه نداره
سلام…بله بدون خاک بهتره..من امروز شیره پختم و خیلی هم عالی شده
۱- زمین از مطهرات است؛ بدون تفاوت میان اجزاى مختلف آن از قبیل خاک، ریگ، سنگ، بلکه آجر و گچ در این حکم؛ زیرا همه آنها مصداق زمین به شمار می رود.
۲- استفاده از خاک در شیره فقط برای شفافیت و پاک کنندگی آن است و باید حتی الامکان خارج شده و داخل شیره نماند.
سلام و درود بر حاج حیدر عزیز
درسته زمین یکی از مطهرات است ولی فقط کف کفش و کف پا را پا می کند نه آ ب انگور جوش آمده و نه هیچ چیز دیگری را و آب انگور که به جوش آمد فقط با بخار شدن دو سوم آن و یا تبدیلش به شیره پاک می شود
عزیز جان خاک هیچ ربطی به پاکی و نجسی شیره ندارد این مطلب اشتباه را از ذهنتان پاک کنید
یا علی
سلام خاک برای شیرین کردن شیره هست که خاکش مخصوص هستش